Sparen of Deposito

Online adres van deze pagina: https://tiemen.nl/sparen-of-deposito/

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert (eindelijk): … de spaarrente voor consumenten op spaarrekeningen bij de grootbanken blijft de laatste tijd achter bij de gestegen beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB)….

Het is al jaren zo dat de rente op een spaarrekening of depositie hoger is bij andere banken dan de 4 grote banken in Nederland. Gelukkig doet de ACM nu onderzoek, zie bijvoorbeeld hier: ACM: spaarrentes blijven achter door te weinig concurrentie.

De Geldgids van de Consumentbond schrijft hier al jaren over. En publiceert ook steeds overzichten en achtergrond artikelen.

Maar zijn de andere (kleinere) banken in Nederland dan wel veilig? Daar is het antwoord volmondig JA op. In Nederland is een garantiestelsel voor banken waardoor je geld tot 100.000 euro veilig is. Dat wordt uitgebreid beschreven hier op de site van De Nederlandse Bank. Andere Europese banken hebben ook zo’n stelsel, maar voor nu richten we ons op Nederland.

De Consumentenbond schrijft over sparen, deposito’s en een tussenvorm. Als je onbekend bent met een deposito heeft de Consumentenbond hier een mooi artikel: “wat-is-een-spaardeposito”.

Verder heeft de Consumentenbond een duidelijke keuze hulp.

In de Geldgids van de Consumentenbond heb je duidelijke tabellen, bijvoorbeeld van spaarrekeningen met een rente vanaf 2,4% (Geldgids van juni/juli 2024).

Ter vergelijking even wat de 4 grote banken doen:

Bij 10.000 euro spaargeld krijg je bij de ABNAMRO dus 150 euro rente, en bij de DHB bank 260 euro. En zover ik kan terug zien was de rente altijd hoger, dus 1 keer overstappen is elk jaar winst.

Maar als je dan overstapt en je merkt hoe makkelijk dat is kan je ook voor een deposito kiezen.

Ter vergelijking nog even wat de 4 grote banken doen:

Stel dat je 50.000 het eerste jaar niet nodig hebt, dan levert de Spaar rekening van de ABNAMRO 750 euro op (1,5%) en een deposito bij de (even veilige) Yapi Kredi Bank 1750 (3,3%).

Ik heb een deel van mijn geld via Raisin bij buitenlandse banken staan i.v.m. de hogere rentes, maar daar voelt niet iedereen zich rustig bij.

Ik adviseer in ieder geval een abonnement op de Geldgids van de Consumentenbond ;-)!

P.S. In het (door de Hoge Raad ondertussen afgekeurde) BOX 3 belastingstelsel valt een depositie onder het lage belastingtarief, net als sparen.

.